Bouchon: een goede slok en een stevige hap
Een bouchon is een restaurant dat zijn oorsprong vindt in de 17e en 18e eeuw in Lyon, toen zijdewerkers – Lyon stond destijds bekend als Europees centrum van de zijdeproductie - de kleine herbergen in de buurt bezochten. Volgens Le Petit Robert – La Grand Robert is het Franse equivalent van de Van Dale – is de term ‘bouchon’ al eerder ontstaan: de naam stamt uit de 16e eeuw. Met bouchon werden onder meer ronde balen stro bedoeld, die qua uiterlijk leken op een gigantische kurk. Afbeeldingen van dergelijke strobalen werden vaak aangebracht op de wegwijsborden die aangaven waar je heen kon voor een goede maaltijd. Dit is de reden waarom de oorspronkelijke herbergen uiteindelijk bekend werden als ‘bouchons’.In het begin van de 19e eeuw gingen ‘les mères Lyonnaises’ aan de slag in de bouchons. De ‘moeders van Lyon’ waren in de eerste helft van de vorige eeuw in dienst bij rijke families, als huiskokkin. Door de economische crisis in de jaren twintig kwamen velen van hen op straat te staan. Dat bleek een blessing in disguise: ze gingen aan de slag in restaurants in Lyon of begonnen voor zichzelf. Daar kookten ze de sterren van de hemel. Hun geheim: een combinatie van de bourgeoiskeuken en eenvoudige familiegerechten. Een van de moeders, Eugénie Brazier, kookte als eerste vrouw zes Michelinsterren bij elkaar, waaronder drie voor haar restaurant La Mère Brazier. De in 2018 overleden legendarische top-kok Paul Bocuse – bij leven en welzijn de verpersoonlijking van de Franse gastronomie - leerde het vak in haar keuken.
In een bouchon worden traditionele gerechten zoals steak tartare, rillette de porc, confit de canard en moelleux au chocolat geserveerd. In vergelijking met andere vormen van Frans koken zoals de ‘nouvelle cuisine’ zijn de gerechten over het algemeen wat rijker en draait het bij ieder gerecht vooral om het vlees. De nadruk ligt bij een bouchon niet op haute cuisine, maar bij een gemoedelijke sfeer, die deels ook wordt gekenmerkt door een persoonlijke en vriendschappelijke band met de eigenaar.