$show=/p/aanbod.html

$show=/p/aanbod.html

$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

$type=ticker$cls=4$c=9$show=home

$show=home

Historie


Bouchon: een goede slok en een stevige hap

Een bouchon is een restaurant dat zijn oorsprong vindt in de 17e en 18e eeuw in Lyon, toen zijdewerkers – Lyon stond destijds bekend als Europees centrum van de zijdeproductie - de kleine herbergen in de buurt bezochten. Volgens Le Petit Robert – La Grand Robert is het Franse equivalent van de Van Dale – is de term ‘bouchon’ al eerder ontstaan: de naam stamt uit de 16e eeuw. Met bouchon werden onder meer ronde balen stro bedoeld, die qua uiterlijk leken op een gigantische kurk. Afbeeldingen van dergelijke strobalen werden vaak aangebracht op de wegwijsborden die aangaven waar je heen kon voor een goede maaltijd. Dit is de reden waarom de oorspronkelijke herbergen uiteindelijk bekend werden als ‘bouchons’.

In het begin van de 19e eeuw gingen ‘les mères Lyonnaises’ aan de slag in de bouchons. De ‘moeders van Lyon’ waren in de eerste helft van de vorige eeuw in dienst bij rijke families, als huiskokkin. Door de economische crisis in de jaren twintig kwamen velen van hen op straat te staan. Dat bleek een blessing in disguise: ze gingen aan de slag in restaurants in Lyon of begonnen voor zichzelf. Daar kookten ze de sterren van de hemel. Hun geheim: een combinatie van de bourgeoiskeuken en eenvoudige familiegerechten. Een van de moeders, Eugénie Brazier, kookte als eerste vrouw zes Michelinsterren bij elkaar, waaronder drie voor haar restaurant La Mère Brazier. De in 2018 overleden legendarische top-kok Paul Bocuse – bij leven en welzijn de verpersoonlijking van de Franse gastronomie - leerde het vak in haar keuken.

In een bouchon worden traditionele gerechten zoals steak tartare, rillette de porc, confit de canard en moelleux au chocolat geserveerd. In vergelijking met andere vormen van Frans koken zoals de ‘nouvelle cuisine’ zijn de gerechten over het algemeen wat rijker en draait het bij ieder gerecht vooral om het vlees. De nadruk ligt bij een bouchon niet op haute cuisine, maar bij een gemoedelijke sfeer, die deels ook wordt gekenmerkt door een persoonlijke en vriendschappelijke band met de eigenaar.



$show=/p/over-ons.html$type=one$l=1$c=5$m=0$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/over-ons.html

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

$show=/p/faq.html

$show=/p/referenties.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/aanbod.html$type=two$h=400$m=0$rm=1$sn=0$c=10$rm=0$p=1

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

$show=home

Naam

aanbod,7,faq,3,in de kijker,6,nieuws,14,nieuwsbrief,1,over ons,2,
ltr
item
Bouchon d'en Face | Maastricht: Historie
Historie
https://1.bp.blogspot.com/-g3nz4kaIVgM/XFFpB2KJWBI/AAAAAAAABlw/6vprqw8P67485LsNGlCtVBaVRgNWcRKnACPcBGAYYCw/s640/shutterstock_258795059.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-g3nz4kaIVgM/XFFpB2KJWBI/AAAAAAAABlw/6vprqw8P67485LsNGlCtVBaVRgNWcRKnACPcBGAYYCw/s72-c/shutterstock_258795059.jpg
Bouchon d'en Face | Maastricht
https://www.bouchondenface.nl/2019/01/historie.html
https://www.bouchondenface.nl/
https://www.bouchondenface.nl/
https://www.bouchondenface.nl/2019/01/historie.html
true
7052757620116815467
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy