Laden...
Naar Facebook

Historie

Bouchon staat voor een goede slok en een stevige hap.

Een bouchon is een restaurant dat zijn oorsprong vindt in de 17e en 18e eeuw in Lyon, toen zijdewerkers de kleine herbergen in de buurt bezochten. Volgens Le Petit Robert is de term “Bouchon”  al eerder ontstaan: de naam stamt uit de 16e eeuw en is een expressie voor een opgerolde partij stro. Later werd dit stro als signature gezet op de borden die de restaurants aanwezen waardoor de oorspronkelijke herbergen uiteindelijk bekend werden als “bouchons”.

 

In het begin van de 19e eeuw gingen “les mères Lyonaisses” aan de slag in de bouchons. De ‘moeders van Lyon’ waren – voordat ze beroemd werden – in de eerste helft van de vorige eeuw in dienst bij rijke families, als huiskokkin. Door de economische crisis in de jaren twintig kwamen velen op straat te staan. Dat bleek een blessing in disguise: ze gingen aan de slag in restaurants in Lyon of begonnen voor zichzelf. Daar kookten ze de sterren van de hemel. Hun geheim: een combinatie van de bourgeoiskeuken en ­eenvoudige familiegerechten. Een van de moeders, Eugénie Brazier, kookte als ­eerste vrouw zes Michelinsterren bij elkaar, waaronder drie voor haar restaurant La Mère ­Brazier. De latere topkok Paul Bocuse leerde het vak in haar keuken.

 

In een bouchon worden traditionele gerechten zoals steak tartare, varkensrillette, confit de canard en moelleux au chocolat geserveerd. In vergelijking met andere vormen van Frans koken zoals “nouvelle cuisine” zijn de gerechten over het algemeen wat rijker en draait het bij ieder gerecht vooral om het vlees. Er zijn ongeveer twintig officieel gecertificeerde bouchons in Frankrijk. De nadruk ligt bij een bouchon niet op haute cuisine, maar bij een gemoedelijke sfeer gekenmerkt door een persoonlijke en vriendschappelijke band met de eigenaar.

 

×